It is currently Thu Apr 24, 2014 12:59 pm




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 posts ] 
 Ignition Gateway service not starting 
Author Message
Cadet
Cadet

Joined: Wed Jun 27, 2012 4:35 am
Posts: 4
Post Ignition Gateway service not starting
I have installed ignition, for the first time, and I cannot get the gateway control utility to start the service. I am running XP, ignition 7.5 32-bit and java 6.32. If I start the service manually the wrapper.log file reads:

STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 | --> Wrapper Started as Service
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 | Java Service Wrapper Standard Edition 32-bit 3.5.14
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 | Copyright (C) 1999-2011 Tanuki Software, Ltd. All Rights Reserved.
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 | http://wrapper.tanukisoftware.com
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 | Licensed to Inductive Automation for Ignition Gateway
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 |
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 | Launching a JVM...
INFO | jvm 1 | 2012/06/27 08:34:58 | Error occurred during initialization of VM
INFO | jvm 1 | 2012/06/27 08:34:58 | Could not reserve enough space for object heap
INFO | jvm 1 | 2012/06/27 08:34:58 | Could not create the Java virtual machine.
INFO | jvm 1 | 2012/06/27 08:34:58 | Please use CMSClassUnloadingEnabled in place of CMSPermGenSweepingEnabled in the future
ERROR | wrapper | 2012/06/27 08:34:58 | JVM exited while loading the application.
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:35:03 | Launching a JVM...
INFO | jvm 2 | 2012/06/27 08:35:03 | Error occurred during initialization of VM
INFO | jvm 2 | 2012/06/27 08:35:03 | Could not reserve enough space for object heap
INFO | jvm 2 | 2012/06/27 08:35:03 | Could not create the Java virtual machine.
INFO | jvm 2 | 2012/06/27 08:35:03 | Please use CMSClassUnloadingEnabled in place of CMSPermGenSweepingEnabled in the future
ERROR | wrapper | 2012/06/27 08:35:03 | JVM exited while loading the application.
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:35:08 | Launching a JVM...
INFO | jvm 3 | 2012/06/27 08:35:08 | Error occurred during initialization of VM
INFO | jvm 3 | 2012/06/27 08:35:08 | Could not reserve enough space for object heap
INFO | jvm 3 | 2012/06/27 08:35:08 | Could not create the Java virtual machine.
INFO | jvm 3 | 2012/06/27 08:35:08 | Please use CMSClassUnloadingEnabled in place of CMSPermGenSweepingEnabled in the future
ERROR | wrapper | 2012/06/27 08:35:08 | JVM exited while loading the application.
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:35:13 | Launching a JVM...
INFO | jvm 4 | 2012/06/27 08:35:13 | Error occurred during initialization of VM
INFO | jvm 4 | 2012/06/27 08:35:13 | Could not reserve enough space for object heap
INFO | jvm 4 | 2012/06/27 08:35:13 | Could not create the Java virtual machine.
INFO | jvm 4 | 2012/06/27 08:35:13 | Please use CMSClassUnloadingEnabled in place of CMSPermGenSweepingEnabled in the future
ERROR | wrapper | 2012/06/27 08:35:13 | JVM exited while loading the application.
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:35:18 | Launching a JVM...
INFO | jvm 5 | 2012/06/27 08:35:18 | Error occurred during initialization of VM
INFO | jvm 5 | 2012/06/27 08:35:18 | Could not reserve enough space for object heap
INFO | jvm 5 | 2012/06/27 08:35:18 | Could not create the Java virtual machine.
INFO | jvm 5 | 2012/06/27 08:35:18 | Please use CMSClassUnloadingEnabled in place of CMSPermGenSweepingEnabled in the future
ERROR | wrapper | 2012/06/27 08:35:18 | JVM exited while loading the application.
FATAL | wrapper | 2012/06/27 08:35:18 | There were 5 failed launches in a row, each lasting less than 300 seconds. Giving up.
FATAL | wrapper | 2012/06/27 08:35:18 | There may be a configuration problem: please check the logs.
STATUS | wrapper | 2012/06/27 08:35:18 | <-- Wrapper Stopped


Wed Jun 27, 2012 6:10 am
Profile
Moderator
Moderator

Joined: Mon Oct 27, 2008 4:10 pm
Posts: 1906
Location: Folsom, CA
Post Re: Ignition Gateway service not starting
If you look in the installation directory you should find an ignition.conf file. There are two lines:

# Initial Java Heap Size (in MB)
wrapper.java.initmemory=256

# Maximum Java Heap Size (in MB)
wrapper.java.maxmemory=1024

Do yours say 256 and 1024? How much RAM does the computer you're running this on have?

_________________
Kevin Herron
Software Developer
Inductive Automation


Wed Jun 27, 2012 6:31 am
Profile WWW
Cadet
Cadet

Joined: Wed Jun 27, 2012 4:35 am
Posts: 4
Post Re: Ignition Gateway service not starting
The .conf file reads:

# Initial Java Heap Size (in MB)
wrapper.java.initmemory=256

# Maximum Java Heap Size (in MB)
wrapper.java.maxmemory=1024

I have 3 GB of RAM.


Wed Jun 27, 2012 7:15 am
Profile
Moderator
Moderator

Joined: Fri Mar 16, 2012 1:00 pm
Posts: 769
Location: Sacramento, CA
Post Re: Ignition Gateway service not starting
Of those 3 gigs of ram, how much is your computer using before you try to start Ignition?

Try going to the command prompt and enter
net start ignition

_________________
Greg Simpson
Inductive Automation
Technical Support Rep


Wed Jun 27, 2012 7:19 am
Profile
Cadet
Cadet

Joined: Wed Jun 27, 2012 4:35 am
Posts: 4
Post Re: Ignition Gateway service not starting
I am using 1.31 GB before I run ignition. When I ran the command prompt the same error shows up in the wrapper.log file, and the service fails to start.


Wed Jun 27, 2012 7:39 am
Profile
Moderator
Moderator

Joined: Mon Oct 27, 2008 4:10 pm
Posts: 1906
Location: Folsom, CA
Post Re: Ignition Gateway service not starting
If you change the maxmemory line to 512 will Ignition start?

_________________
Kevin Herron
Software Developer
Inductive Automation


Wed Jun 27, 2012 7:43 am
Profile WWW
Cadet
Cadet

Joined: Wed Jun 27, 2012 4:35 am
Posts: 4
Post Re: Ignition Gateway service not starting
Changed maxmemory to 512 then ran the gateway control utility, and the service did not start. I then tried the command prompt "net start ignition", and the service started no problems. After I had the service started I started back up the gateway control utility, and everything looks good.

Thanks


Wed Jun 27, 2012 7:57 am
Profile
Moderator
Moderator

Joined: Mon Oct 27, 2008 4:10 pm
Posts: 1906
Location: Folsom, CA
Post Re: Ignition Gateway service not starting  Topic is solved
Well... glad it's working, but not sure why it wouldn't run with 1GB. This may present problems as you develop your project and it grows in size. There's something "wrong" with the computer/environment you're running.

Should be OK for development/exploring, but don't go deploying to production on this computer.

_________________
Kevin Herron
Software Developer
Inductive Automation


Wed Jun 27, 2012 8:07 am
Profile WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: